Meer informatie?

Vul hier uw gegevens en uw vraag in en wij nemen spoedig contact met u op om antwoord te geven op uw vraag of vragen. 

Meteen contact? Bel dan naar:  0597 413236

Kinder-manuele therapie

Kinder-manuele therapie is een gespecialiseerde vorm van manuele therapie en kan worden toegepast bij baby’s die een moeite hebben met het bewegen van de gewrichten in hun nekje. Klachten die ontstaan vanuit een bewegingsbeperking in de nek worden ook wel (hoog)cervicale functiestoornis genoemd (HCFS).

De meest opvallende symptomen bij een zuigeling met HCFS, die behandeld kunnen worden door de kinder-manueeltherapeut, zijn een voorkeurs- houding van de nek en het hoofd en/of overstrekken van de nek of rug die (bijna) niet te doorbreken zijn. Als gevolg hiervan kan er een afplatting van de schedel ontstaan.

Bij welke symptomen kinder-manuele therapie?
De volgende symptomen kunnen wijzen op een bewegingsbeperking in de nek bij zuigelingen:

 • Een duidelijke voorkeurshouding van het hoofd.
 • Asymmetrie van de romp (liggen als een banaan)
 • Voortdurende onrust
 • Overstrekken (kan niet ontspannen liggen of duwt u weg)
 • Veel huilen en slecht slapen
 • Veel spugen
 • Een afgeplat achterhoofdje

Behandeling en traject:
In de meeste gevallen heeft de kinderfysiotherapeut je baby al onderzocht. Wanneer er een bewegingsbeperking wordt vastgesteld wordt er direct behandeld.

De behandeling door de kinder-manueel therapeut bestaat uit het verbeteren van de beweeglijkheid van de nek door mild mobiliseren en massage technieken. Er wordt NIET gemanipuleerd/gekraakt. Vaak word er na één of twee behandelingen al een positief effect gezien. Je kindje zal zich gemakkelijker bewegen, is rustiger en meer tevreden. In de meeste gevallen wordt na de eerste behandeling een week rust genomen . In de tussenliggende periode volgt er meestal een afspraak met de kinderfysiotherapeut. De kinder-manueel therapeut behandelt over het algemeen 3 of 4 keer in een periode van 8 weken

 

Mogelijke bij- en nawerkingen
Het is mogelijk dat er wat meer onrust ontstaat in de eerste dag na behandeling door de kinder-manueeltherapeut. Dit is het gevolg van het mobiliseren van de eerder stijve gewrichten. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je kindje juist meer slaapt, soms wel 3 tot 4 uur achter elkaar. Ben je ongerust, dan mag je ons altijd bellen!

Wat zijn de kosten?
Zowel kinder-manuele therapie als kinderfysiotherapie wordt door zorgverzekeraars (geheel of gedeeltelijk) vergoed vanuit het basispakket.

Meer informatie?
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met ons via telefoonnummer 0597 413 236 of via de e-mail


Ik wil graag van mijn klachten af!

Kunnen wij iets voor u betekenen, maak dan online een afspraakWilt u eerst meer informatie over kinder-manuele therapie, neem dan contact met ons op.

 Uw zekerheid: Een afspraak begint altijd met een intake en bij twijfel consulteren wij uw huisarts.


Meer informatie?

Vraag hier informatie aan

Waarom PrengerHoekman?

 • Specialist voor iedere klacht
 • 9 vestigingen, dus altijd dichtbij en goed bereikbaar
 • Ook zonder verwijzing huisarts
 • Behandeling ook na 17:00
 • Afspraken met alle grote verzekeraars
 • Onze cliënten beoordelen onze zorg met een 9,2

Het laatste nieuws

Gratis voetenspreekuur zaterdag 20 april

Gepubliceerd op: 14-04-2024 08:40
 Op zaterdag 20 april is er weer een voetenspreekuur met podologen van Schutrups en onze fysiotherapeuten.

Wereld slaap dag!

Gepubliceerd op: 14-03-2024 14:54
Lekker uitgerust wakker worden door goed te slapen geeft veel voldoening en voelbare energie in je lichaam. Je kan de dagen makkelijker aan en ervaart al bij het opstaan …

vacature Secretaresse (frontdesk) 24 uur

Gepubliceerd op: 22-02-2024 17:00
 Ben je goed in plannen en organiseren, ben je klantvriendelijk en zorgvuldig? Dan zijn we op zoek naar jou! kijk op prengerhoekman.nl/vacatures voor de hele vacature.

Onze samenwerkingspartners